Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kwaśna 100 g
cukier waniliowy 2-3 łyżki
cukier 75 g
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
olej 5 łyżek
mleko 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
mąka 500 g
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
ser biały 150 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty

Kroki postępowania

1
Ser zmielić lub rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać sól, jajko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, mleko i olej. Wszystko razem dokładnie utrzeć.
Krok 1 - Donaty foto
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawac do ucieranej masy.
Zagniesć gładkie ciasto i przełożyć je na stolnice oprószoną mąką.
Krok 2 - Donaty foto
3
Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Okrągłą foremką wykrawać kółka a w środku mniejszą foremką wyciąć otworki.
Krok 3 - Donaty foto
4
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ( u mnie smalec) z obu stron na złoty kolor. PO usmażeniu odsączać na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Donaty foto
5
Gotowe donaty posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Donaty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 25.02.2017 19:35
Cudownie smakowite:)
Kejti 09.03.2014 19:57
Apetycznie się prezentują :-)
Alex_M 02.03.2014 20:23
apetyczne :)
MarchiochaKucharzy 28.02.2014 20:59
piękne oponki wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak