Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy żurek z kiełbaską

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 50 dkg
kiełbasa cienka pół laski
żurek śląski pół litra
sól
pieprz
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy żurek z kiełbaską

Kroki postępowania

1
Żeberka dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy mięso wodą (2-2,5 litry) i gotujemy pod przykryciem około godziny. Następnie wywar lekko solimy i gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Następnie do wywaru wrzucamy obraną kiełbasę i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 1 - Domowy żurek z kiełbaską foto
2
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Krok 2 - Domowy żurek z kiełbaską foto
3
Z wywaru wyjmujemy mięso oraz kiełbasę. Następnie wlewamy do wywaru żur (można trochę mniej, w zależności od uznania), doprawiamy do smaku. Mięso obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki, przekładamy na talerz. Ziemniaki także przekładamy na talerz. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do żurku. Gotowy żurek wylewamy na talerze.
Krok 3 - Domowy żurek z kiełbaską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.09.2013 20:21
taki jest najlepszy
alaaa 29.09.2013 15:35
pyszny , domowy najlepszy
Wafelek2601 30.08.2013 14:29
Uwielbiam taki żurek
IZABELA29 27.06.2013 08:43
bardzo lubię dobrze doprawiony
Wacław 26.06.2013 10:19
przepadam za żurkiem !
dorotka0000025 01.05.2013 13:02
pycha wyglada
MagdaXXX 22.02.2013 17:22
ekstra
adam1f 22.01.2013 08:49
dobry
RenataZ-et 29.09.2012 15:54
zapowiada się super
kate.500 05.09.2012 07:44
pycha
olkaaa 04.09.2012 14:15
bardzo fajny
caralajna 03.09.2012 07:36
mniam
Katarzyna47 02.09.2012 21:40
Bardzo dobry
Mati13 02.09.2012 20:22
uwielbiam taki
mimi 02.09.2012 19:06
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak