Domowy sos pomidorowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    300 gram
  • ząbek czosnku

    1 ząbek
  • woda

    0,5 szklanki
  • koperek

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • śmietanka 12-procentowa

    3 łyżeczki
  • woda

    1/4 szklanki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę przyrumienić na tłuszczu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wlać przecier pomidorowy i 1/2 szklanki wody, chwilę pogotować. W garnuszku rozmieszać mąkę pszenną w 1/4 szklance wody, dodać słodką śmietanę i zahartować sosem, wlać do całości. Przyprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krystyna330 06.01.2016 14:29
jak pięknie, kolorowo, apetycznie!
Franciszek 04.01.2016 00:18
dobry sosik domowy
Noruas 03.01.2016 22:05
Taki sos jest zawsze najsmaczniejszy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat