Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec ze skwarkami i cebulką

5.0
(155)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy smalec z cebulką, boczkiem i jabłkiem to pomysł na swojską przekąskę. Doskonale smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. Jeśli lubicie smalec- koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

słonina 0,5 kg
cebula 6 szt
ząbki czosnku 3 szt
jabłko 1 szt
mleko 4 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
boczek 0,5 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec ze skwarkami i cebulką

  • Sprawdzony przepis na smalec krok po kroku 
  • Doskonały dodatek do swojskiego chleba
  • Można wykorzystać go do podsmażenia mięsa

Z miłości do kuchni polskiej, w naszym domu często gości swojski smalec. Przyrządzenie tego przysmaku zawsze zaczynamy od kupienia ładnego kawałka świeżej słoniny oraz przygotowania potrzebnych składników. Jeśli lubicie smalec, koniecznie przyrządźcie go z dodatkiem jabłka, które nada ciekawego smaku. 

Kroki postępowania

1
Słoninę oraz boczek zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 1 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
2
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 2 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
3
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
4
Na patelnię wrzucić słoninę i topić na małym ogniu.
Krok 4 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
5
Gdy słonina już się stopi, dodać boczek i całość nadal topić na małym ogniu. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodać cebulę wraz z czosnkiem oraz starte jabłko i wszystko razem smażyć, aż cebula i skwarki się zarumienią. Na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Po ściągnięciu z ognia dolać mleko i wszystko wymieszać.
Krok 5 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
6
Tak przygotowany smalczyk gdy trochę przestygnie przelać do małych pojemniczków, pozostawić do całkowitego wystudzenia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smalczyk podawać z pieczywem.
Krok 6 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto

Z tego przepisu dowiedzieliście się jak zrobić smalec, jednak z czym go podać zależy wyłącznie od Was. Doskonale smakuje z domowym chlebem  i ukiszonymi w kuchennym zaciszu ogórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucia 19.08.2023 02:03
Dużo cebuli
Doradca Smaku 21.08.2023 12:40
Ilość cebuli można oczywiście zmniejszyć. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Lucia 20.08.2023 21:31
Ale wyszedł pyszny
gusia1000 10.05.2014 01:28
Warto taki robić.
pestka 28.01.2014 08:44
lubię taki domowy smalec na świeżej kromce chleba
dada 30.10.2013 14:13
Nie ma jak domowy smalczyk
Mniam 01.10.2013 16:46
Bardzo smaczny taki domowy.
ppaulina 01.10.2013 12:46
też robie podobny
JOANNA16 01.10.2013 09:54
mniam pycha)))
eMMe 30.09.2013 22:45
Super taki domowy:)
paulina2157 30.09.2013 21:50
taki domowy najlepszy
cooleczka 30.09.2013 21:20
dobry swojski smalczyk
Papryczka 30.09.2013 20:57
bardzo taki lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak