Domowy smalec ze skwarkami i cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    0,5 kg
  • cebula

    6 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • jabłko

    1 szt
  • mleko

    4 łyżki
  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

  • boczek

    0,5 surowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Słoninę oraz boczek zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 2 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 4 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Na patelnię wrzucić słoninę i topić na małym ogniu.
Krok 5 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Gdy słonina już się stopi, dodać boczek i całość nadal topić na małym ogniu. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodać cebulę wraz z czosnkiem oraz starte jabłko i wszystko razem smażyć, aż cebula i skwarki się zarumienią. Na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Po ściągnięciu z ognia dolać mleko i wszystko wymieszać.
Krok 6 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Tak przygotowany smalczyk gdy trochę przestygnie przelać do małych pojemniczków, pozostawić do całkowitego wystudzenia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smalczyk podawać z pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.05.2014 01:28
Warto taki robić.
pestka 28.01.2014 08:44
lubię taki domowy smalec na świeżej kromce chleba
dada 30.10.2013 14:13
Nie ma jak domowy smalczyk
Mniam 01.10.2013 16:46
Bardzo smaczny taki domowy.
ppaulina 01.10.2013 12:46
też robie podobny
JOANNA16 01.10.2013 09:54
mniam pycha)))
eMMe 30.09.2013 22:45
Super taki domowy:)
paulina2157 30.09.2013 21:50
taki domowy najlepszy
cooleczka 30.09.2013 21:20
dobry swojski smalczyk
Papryczka 30.09.2013 20:57
bardzo taki lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat