Domowy smalec ze skwarkami i cebulką

Domowy smalec ze skwarkami i cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Domowy smalec z cebulką, boczkiem i jabłkiem to pomysł na swojską przekąskę. Doskonale smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. Jeśli lubicie smalec- koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    0,5 kg
  • cebula

    6 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • jabłko

    1 szt
  • mleko

    4 łyżki
  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

  • boczek

    0,5 surowy
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Domowy smalec ze skwarkami i cebulką

  • Sprawdzony przepis na smalec krok po kroku 
  • Doskonały dodatek do swojskiego chleba
  • Można wykorzystać go do podsmażenia mięsa

Z miłości do kuchni polskiej, w naszym domu często gości swojski smalec. Przyrządzenie tego przysmaku zawsze zaczynamy od kupienia ładnego kawałka świeżej słoniny oraz przygotowania potrzebnych składników. Jeśli lubicie smalec, koniecznie przyrządźcie go z dodatkiem jabłka, które nada ciekawego smaku. 

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Słoninę oraz boczek zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 2 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 4 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Na patelnię wrzucić słoninę i topić na małym ogniu.
Krok 5 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Gdy słonina już się stopi, dodać boczek i całość nadal topić na małym ogniu. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodać cebulę wraz z czosnkiem oraz starte jabłko i wszystko razem smażyć, aż cebula i skwarki się zarumienią. Na koniec doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Po ściągnięciu z ognia dolać mleko i wszystko wymieszać.
Krok 6 - Domowy smalec ze skwarkami i cebulką foto
Tak przygotowany smalczyk gdy trochę przestygnie przelać do małych pojemniczków, pozostawić do całkowitego wystudzenia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smalczyk podawać z pieczywem.

Z tego przepisu dowiedzieliście się jak zrobić smalec, jednak z czym go podać zależy wyłącznie od Was. Doskonale smakuje z domowym chlebem  i ukiszonymi w kuchennym zaciszu ogórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

gusia1000 10.05.2014 01:28
Warto taki robić.
pestka 28.01.2014 08:44
lubię taki domowy smalec na świeżej kromce chleba
dada 30.10.2013 14:13
Nie ma jak domowy smalczyk
Mniam 01.10.2013 16:46
Bardzo smaczny taki domowy.
ppaulina 01.10.2013 12:46
też robie podobny
JOANNA16 01.10.2013 09:54
mniam pycha)))
eMMe 30.09.2013 22:45
Super taki domowy:)
paulina2157 30.09.2013 21:50
taki domowy najlepszy
cooleczka 30.09.2013 21:20
dobry swojski smalczyk
Papryczka 30.09.2013 20:57
bardzo taki lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat