Domowy smalec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeżej słoniny

    1 kg
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny i często mieszać do momentu całkowitego stopienia i powstania skwarek. Uwaga, bo tłuszcz może \'strzelać\'! Po wysmażeniu, smalec przelać do garnuszka, miseczki, albo słoika i odstawić do wystygnięcia. Delikatnie posolony genialny do świeżego chleba - zwłaszcza skwarki :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam12 21.11.2011 13:27
smaczny
PaniMISIOWA 18.10.2011 09:04
czasem można sobie pozwolić :-)
Dorian 06.10.2011 15:15
super
pacpaw 19.06.2011 03:23
taki najlepszy
Joanna67 20.05.2011 16:32
dobre
rzenia15 22.02.2011 11:48
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat