Domowy smalec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Domowy smalec to słonina pokrojona w drobną kostkę lub zmielona przez maszynkę, dodatek wędzonego boczku wzbogaci smak smalcu, a aromatu dodają przyprawy, majeranek oraz cebula i ząbki czosnku.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    1 kawałek
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • cebule

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    4 ząbki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka i wytapiać na małym ogniu aż powstaną skwarki.
Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę.

Smażyć aż cebulka zrobi się złocista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Smażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia, a gdy smalec przestygnie doprawić przyprawą w płynie do smaku.

Przelać do słoiczków, zamknąć i czekać do zastygnięcia.

Bożena Matuszczyk
Bardzo lubię dodać przyprawy w płynie do smalczyku, bo daje super smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:17
Dobre.
Bożena Matuszczyk 20.11.2018 22:50
Tak to prawda. Zapewne każdy ma swój ulubiony przepis ,ale czasami warto wypróbować i pokosztować innego przepisu.;)
Basiliana 20.11.2018 21:26
Niedawno jadłam podobny smalczyk, tylko z kiełbasą zamiast boczku. Wędzona wędlina dodaje aromatu i nadaje ciekawy smak. W wersji z majerankiem smalczyk musi być jeszcze lepszy.
Bożena Matuszczyk 20.11.2018 09:34
To prawda;)
bietka 20.11.2018 08:38
Domowy smalec jest najlepszy : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat