Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ser o smaku oscypka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2 litry
sól 1 łyżeczka
podpuszczka w proszku 1/2 łyżeczki
posiekane zioła 2 łyżki
sól drobna

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ser o smaku oscypka

Mleko umieścić w dużym garnku, podgrzać do temperatury 35 stopni i dodać sól, zamieszać.

Zioła opłukać, osuszyć i posiekać, dodać do sera, znów zamieszać. Na samym końcu dodać podpuszczkę i mieszać, aż zrobi się skrzep (powinno to potrwać góra pół minuty).

Natychmiast przełożyć masę na chustę lub do klinka, zawiązać całość sznurkiem i odwiesić na 2-3 godziny, by odciekł. Po tym czasie posypać talerzyk grubą warstwą soli, ser wyjąć z chusty i go osuszyć, po czym obtoczyć w soli i przełożyć do pojemnika, trzymać w lodówce w pojemniku 1 dobę, a jeśli chcemy bardziej słony to dwie doby, po tym czasie ser opłukać zimną wodą, osuszyć i przetrzymywac w lodówce lub natychmiast zjeść ze smakiem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 02.08.2012 22:26
chyba raczej taki niewędzony oscypek ?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak