Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy sękacz z blachy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier puder 100 g
jajko 6 szt
mąka pszenna 50 g
mąka ziemniaczana 50 g
cukier 100 g
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sękacz z blachy

Kroki postępowania

1
Masło bardzo dokładnie ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 6 żółtek i cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki, pszenną i ziemniaczaną i odrobinę aromatu migdałowego.
Krok 1 - Domowy sękacz z blachy foto
2
Białka z jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich cukier. Pianę bardzo delikatnie, łyżką mieszamy z masą maślaną.
Krok 2 - Domowy sękacz z blachy foto
3
Rozgrzewamy piekarnik do ok 200 stopni. Spód blaszki wykładamy papierem, rozsmarowujemy po niej ok 3-4 łyżki ciasta i zapiekamy na złoty kolor. Po kilku minutach wyjmujemy pierwszą warstwę, rozsmarowujemy po niej kolejną porcję ciasta i znów zapiekamy ok 5 minut. Cały proces powtarzamy do wykończenia ciasta.

Krok 3 - Domowy sękacz z blachy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mrtikraj 10.09.2014 18:16
No nie... Sękacz. Tylko nie to. Teraz się będę obżerać... :)
adelajda 10.09.2014 16:27
Super ciacho :)
Noruas 10.09.2014 15:28
pycha smaki
Habibi 10.09.2014 14:37
Bardzo lubię oryginalny sękacz :) Ten też piekłam kilka razy, ale nie mam cierpliwości do tak cieniutkich warstewek ;) Pięknie się udał :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak