Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron rosołowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
żółtko jajek 3
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron rosołowy

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wbić całe jajko, 3 żółtka (dokładnie odłączone od białek). Ciasto zagniatać początkowo nożem, potem rękami. Ciasto ma być sprężyste, twarde, jednolite. Dobrze wyrobione ciasto podzielić na mniejsze kawałki i bardzo cienko rozwałkować, odłożyć by lekko przeschło. Przesuszone ciasto kroić w niezbyt długie paski szerokości ok 4 cm (tak aby zmieściły się do maszynki do krojenia makaronu). Pokrojony makaron gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i odsączyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 07.01.2014 21:11
bardzo lubię taki domowy makaron
PaniMISIOWA 07.01.2014 20:32
mi by się nie chciało robić...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak