Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
jajko 3 sztuki
sól 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Mąkę dobrej jakości przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w środku wgłębienie i wbijamy jajka. Solimy. Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem zagniatamy. By łatwiej się wałkowało, dzielę ciasto na kilka części. Urywam po kawałku i podsypuję mąką by nie kleiło się do blatu. Kiedy grubość jest odpowiednia (max 2 mm), kroję na małe kawałki, podsypuję je mąką i pozostawiam na ok 20 minut do przeschnięcia, obracając w międzyczasie te z wierzchu. Kiedy ciasto lekko podeschnie przepuszczam je przez maszynkę do makaronu lub kroję nożem. Gotujemy w osolonej wodzie od razu lub pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia w cieple i chowamy do foliowych torebek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 04.02.2015 12:30
Wiadomo, że nic się nie równa ze smakiem domowego makaronu:)
Habibi 04.02.2015 10:08
uwielbiam domowy makaron , ale do swojego nie dodaję soli -potem tylko gotuję w dobrze osolonym wrzątku
joanna43 04.02.2015 09:49
Szacun za robienie samemu makaronu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak