Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
sól
gorąca woda

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Kroki postępowania

1
Do mąki dodaję sól, wbijam całe jajka i wlewam oliwę. Wszystko dokładnie mieszam. Stopniowo dolewam tyle wody by móc zlepić ciasto. Gotowe ciasto wyrabiam tak długo, aż będzie elastyczne. Dzielę na dwie lub trzy porcje i każdą cienko rozwałkowuję.
Krok 1 - Domowy makaron foto
2
W razie konieczności podsypuję odrobiną mąki. Gotowe placki odkładam by troszkę podeschły. W tym czasie w garnku nastawiam wodę. Płaty ciasta kroję w paski szerokości około 5 cm,
Krok 2 - Domowy makaron foto
3
układam jeden na drugi i kroje w paseczki.
Krok 3 - Domowy makaron foto
4
Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe.
Krok 4 - Domowy makaron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 08.03.2014 17:49
domowy najlepszy
Jarek123 08.03.2014 09:14
mmm... :) idealny do zupki
Konczi 08.03.2014 08:31
domowy makaron jest najlepszy :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak