Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 sztuka
olej roślinny 230 mililitr
cukier 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżeczka
ocet 2 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez

Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier, ocet (sok z cytryny), musztardę, oraz sól i pieprz. Ubijać do czasu, aż masa zacznie jaśnieć i zrobi się puszysta. Stopniowo, początkowo po kropelce dolewać olej nie przestając ucierać. Kiedy składniki zaczną ładnie się łączyć dolewać olej cienkimi strużkami i cały czas ubijać. Kiedy majonez zacznie gęstnieć jeszcze chwilę miksować. Gotowy majonez przełożyć do słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce do około 1 tygodnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 14.05.2013 22:26
domowy - najlepszy, super przepis
dianix 10.10.2012 21:04
swietnie wyglada!
treonina 11.09.2012 21:50
muszę się przyznać, że nigdy nie próbowałam sama zrobić majonezu :-) super
SylwiaMagdaSabin 11.09.2012 20:27
najlepszy jest taki
Zdzisław 11.09.2012 20:07
domowy jest dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak