Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy koncentrat pomidorowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4,6 kg
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy koncentrat pomidorowy

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużego garnka. Całość gotujemy do całkowitego rozgotowania przez około 40 - 50 minut co jakiś czas mieszając aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Następnie pomidory przecieramy przez sito na którym zostaną nam nasiona i skórki. Przeciśnięty przecier gotujemy na niewielkim ogniu doprawiając solą i cukrem - gotujemy przez 15 minut. Gorący przecier nakładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy rant słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 24.08.2014 18:26
Smaczny domowy przecier.
Konczi 24.08.2014 18:25
W spiżarni musza być pomidorki na zimę :))
Katarzyna59 24.08.2014 18:15
przydatny przepis
Czyki 24.08.2014 18:11
Domowy najpyszniejszy :)
noninka77 24.08.2014 18:05
Może i ja zrobię :)
barbara11561 24.08.2014 17:55
nie ma to jak swoje przetwory:)
Natalija 24.08.2014 16:51
interesujący przepis :)
Kolorowa 24.08.2014 16:49
taki koncentrat jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak