Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kisiel truskawkowo - gruszkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 sztuki
truskawki świeże 400 gram
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
Goździki całe Prymat 3 sztuki
cukier do smaku

Porada

Kisiel można też zrobić z gruszek z syropu, wtedy cukru już nie dodajemy.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kisiel truskawkowo - gruszkowy

1. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać niewielką ilością wody, dodać goździki i rozgotować.
2. Można w tym momencie gruszki zmiksować (goździki wyjąć), lub zostawić bez miksowania. Dodać 1 1/2 szklanki wody, cukier do smaku i zagotować.
3. Truskawki umyć, przekroić na ćwiartki lub drobniej, dodać do gruszek. Dodać też sok z cytryny.
4. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do gruszek i pogotować do zgęstnienia.
5. Gotowy kisiel przelać do pucharków i dowolnie udekorować. Podawać schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak