Domowy ketchup

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 1/2 kilogram
  • papryka czerwona

    400 gram
  • seler

    50 gram
  • marchew

    200 gram
  • cebula

    400 gram
  • sól

    2 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1/4 szklanka
  • cukier

    6 łyżka
  • czosnek ząbki

    3 sztuka
  • Goździki całe Prymat

    2 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    3 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • jabłko kwaśne

    400 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Marchew, seler, cebulę, jabłka obrać ze skórki lub/i usunąć gniazda nasienne. Dodać do pomidorów. Paprykę oczyścić i pokroić na na kawałki, dodać do reszty składników. Składniki ugotować do miękkości. Ugotowane składniki dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito do drugiego garnka. Ponownie wstawić na gaz i gotować ok. 1 godziny do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką, ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ocet, liść, goździki i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny do zgęstnienia, co chwilę mieszając. Kiedy ketchup będzie wystarczająco gęsty, usunąć liście laurowe, goździki, przelać do czystych słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 21.07.2014 22:07
ciekawy ten ketchup
EmciaPichci 10.02.2014 07:12
nie ma to jak domowy ketchup :)
artur7 08.12.2013 17:10
tysiąc lepszy niż ze sklepu
elka72 08.10.2013 18:35
Też w tym roku zrobiłam,te ze sklepu mogą się schować:)
mufinka79 08.10.2013 17:10
domowy smaczny i zdrowy
jasiek 08.10.2013 12:22
najlepszy taki bez konserwantów
Habibi 08.10.2013 12:00
aż miło się ogląda takie piękne fotki :) też robię domowe ketchupy i uważam, że z tymi sklepowymi, poza nazwą, nie mają nic wspólnego ;)
tatiana2 08.10.2013 12:00
bez por,ównania z tymi ze sklepowej półki :)
reniatka 08.10.2013 11:51
wspaniały ten ketchup!!!
Cranberry 08.10.2013 11:41
jest pycha robie podobny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat