Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 1 kostka
śmietana 5 łyżek
cukier 3 szklanki
jabłka 7 sztuk
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 1 do dekoracji
olej 4 łyżki
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy jabłecznik

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, trzemy na tarce, dajemy szklankę cukru i cynamon. Mieszamy, odstawiamy.
Krok 1 - Domowy jabłecznik foto
2
Margarynę roztapiamy na ogniu.
Krok 2 - Domowy jabłecznik foto
3
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, wbijamy jajka, dajemy resztę składników i rękami zarabiamy ciasto, które dzielimy na dwie części.
Krok 3 - Domowy jabłecznik foto
4
Jedną część ciasta rozkładamy na blaszce.
Krok 4 - Domowy jabłecznik foto
5
Jabłka wykładamy na ciasto. Jeżeli mamy takie jabłka w słoiku - również mogą być. Rozkładamy resztę ciasta. Pieczemy ok 50 minut (temp ok. 180st)
Krok 5 - Domowy jabłecznik foto
6
Dekorujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Domowy jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 28.04.2015 13:34
Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami!
Pietruszka 28.04.2015 11:45
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak