Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy gulasz z żołądków drobiowych

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na domowy gulasz z żołądków domowych z kaszą białą gryczaną i surówką z  kapusty.

Składniki:

żołądki drobiowe 1 kilograma
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
smalec 1 łyżka
cebula 1 sztuka
kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
śmietana 12% 200 gramów
woda 2 szklanki
mąka 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy gulasz z żołądków drobiowych

1. Żołądki świeże dobrze oczyścić z błonek, żyłek, pokroić na kawałki i opłukać pod zimną wodą, zalać w garnku wodą i zagotować, gotować z 2 minuty i wszystko wylać na durszlak, opłukać wodą.

2. Żołądki włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać z 3/4 litra wody i gotować z 40 minut, żołądki są miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu.

3. W garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać wywar i zagotować.

4. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszać do zagotowania.

5. Podać z czym się lubi, podałam z kaszą gryczaną białą i surówką z kiszonej kapusty -

Podroby drobiowe typu żołądki, serca, wątróbka są bardzo lubianym w naszym składnikiem i na obiad i na przystawki.......... SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 21.03.2018 15:46
Nie lubię żołądków, ale muszę przyznać, że gulasz wygląda całkiem apetycznie. ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak