Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy gulasz z łopatki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj na obiad zaproponuję gulasz z łopatki. Dodatkami u mnie są kasza gryczana i buraczki tarte.

Składniki:

łopatka bez kości 900 gramów
cebula 2 sztuki
olej 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
woda 5 szklanek
koncentrat pomidorowy 2 łyżki

Przyprawisz:

przyprawa w płynie 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 2 szczypty

Porada

Możesz dodać mniej pieprzu, soli, pominąć chili pieprz cayenne - przyprawić według swoich preferencji;) Ja lubię czasami tak zmienić smaki więc dziś wybrałam takie przyprawy :)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy gulasz z łopatki

Umyj mięso, oczyść z większych kawałków tłuszczu. Pokrój w kostkę.
Cebule obierz, pokrój w pół talarki.
Do garnka wlej 4 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć mięso, przyprósz solą, podsmaż. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz cayenne. NIE podlewaj mięsa wodą.
Dodaj do mięsa cebulę. Wymieszaj wszystko i podduszaj do zmiękczenia cebuli.
Zalej mięso 4 szklankami wody. Przykryj garnek pokrywką, podduszaj 35 minut co chwilę mieszając mięso.
Do miseczki wlej 250 ml wody, dodaj 3 łyżki mąki dobrze rozmieszaj, zalej mięso. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zagotuj, przypraw solą, pieprzem, Kucharkiem w płynie.
Życzę smacznego!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak