Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy dżem jabłkowy z cynamonem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lato powoli będzie się kończyć... Czas przygotowywać zapasy na zimę. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na dżem jabłkowy z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

Składniki:

jabłka 1 kilogram
woda 0.75 szklanki
cukier 400 gramów
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Porada

Do dżemu możesz dodać też cukier waniliowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy dżem jabłkowy z cynamonem

Do garnka wrzuć obrane, starte na tarce jabłka, wlej wodę. Jabłka duś pod przykryciem ok. 25 minut, stopniowo dodawaj cukier.
Od czasu do czasu przemieszaj jabłka żeby się nie przypalały.
Do jabłek dodaj cynamon, wymieszaj.

Gdy kawałki jabłek się już rozgotowały i połączyły w jednolitą masę przelej gorący dżem do słoików. Pasteryzuj 15 minut.

Domowy dżem jabłkowy na zimę jest gotowy.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 09.09.2021 19:50
Dżemik smakuje wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak