Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy cottage cheese

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

MLEKO KROWIE 1 litr
Kwas cytrynowy Prymat 1/3 łyżeczki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy cottage cheese

Kroki postępowania

1
Świeże, krowie mleko wlewamy do garnka i wkładamy na noc do lodówki - następnego dnia zdejmujemy łyżką śmietankę i możemy rozpocząć proces wyrobu sera :) Odtłuszczone mleko nastawiamy na gaz i gdy zacznie wrzeć wsypujemy ok 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego, całość energicznie mieszamy łyżką i po 40 sekundach garnek ściągamy z ognia. Z mleka wytworzą się grudki sera oraz serwatka, całość od razu odcedzamy na metalowym sitku i przelewamy zimną wodą by grudki sera się nie posklejały
Krok 1 - Domowy cottage cheese foto
2
Gdy ser obcieknie przekładamy go na talerz. Ser jest bardzo delikatny, o przyjemnym, neutralnym smaku. Ma zbitą konsystencję i nie kruszy się jak zwykły twaróg. Małe grudki sera przekładamy do miseczki, a te większe delikatnie podzieliłam w palcach na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Domowy cottage cheese foto
3
Do przygotowanego serka wlałam odpowiednią według siebie ilość śmietanki (oczywiście tej zebranej z mleka) i dodałam szczyptę soli - gotowe! :)
Krok 3 - Domowy cottage cheese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 12.02.2014 11:53
uwielbiam :)
aginaa 12.02.2014 07:28
z takiego mleczka to musi byc pyszny serek
Mysiunia 11.02.2014 18:10
U mojej babci mają dużo krów, oddają mleko do Mlekowity, czasami zabieram do domu trochę takiego świeżego mleka, zaraz po wydojeniu :) ze zwykłego, sklepowego się to raczej nie uda, a jeśli już to tego serka będzie "jak na lekarstwo". Jedyny sposób to poszukanie jakiegoś gospodarza i zdobycie prawdziwego, swojskiego mleka - może być nawet kozie, bo z koziego też robiłam i był równie smaczny :)
Rafał10 11.02.2014 17:56
bardzo przydatny przepis :) lubię podstawowe przepisy!
Mniam 11.02.2014 17:34
Serek musi być przepyszny!
adelajda 11.02.2014 17:20
pyszny serek tylko brak takiego mleka !!!
Poison1988 11.02.2014 17:06
wygląda pysznie :) Tylko gdzie ty krowę znaleźć :D Można wiedzieć jakiego mleka użyłaś? Bo nie każde się do tego nadaje z tego co wiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak