Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY CHLEB Z MĄKI ORKISZOWEJ

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1 kg
drożdże suche 2 szt
woda letnia 600 ml
maślanka 1/2 szkl
oliwa 3-4 łyzki
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY CHLEB Z MĄKI ORKISZOWEJ

Do dużej miski wsypujemy mąkę,cukier i sól.W letniej wodzie należy rozmieszać drożdże i dodać od razu do mąki.Wlewamy maślankę.Mikserem lub ręcznie należy wymieszać dobrze ciasto.Dodać oliwę i jeszcze wyrabiać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.Uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą.Ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok30-40 minut(zależy jaka temperatura jest w pomieszczeniu).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilkę i dzielimy na dwie części.Formujemy z każdej wałeczek i przekładamy do wysmarowanych olejem foremek keksowych.Znowu odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.Wierzch chlebów zwilżamy wodą,aby się nie obsuszył.Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C .Wyrośnięte chlebki przekładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut,a następnie zmniejszamy temp.do 200 st. i pieczemy ok.40 minut.Co jakiś czas zwilżam środek piekarnika wodą ,spryskując go delikatnie.Powstanie po upieczeniu chrupiąca skórka.Upieczone chlebki wyciągamy od razu z piekarnika i wyjmujemy z foremek.Przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 26.06.2014 20:47
bardzo fany
Aannkaa82 27.04.2014 19:30
Uwielbiam orkiszowy chlebek, smakuje wyśmienicie ...
pajbek 27.04.2014 17:42
Pyszny musi być :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak