Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda ciepła 2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 4 szklanki
zarodki pszenne 1,5 szklanki
miód 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
sól 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Domowy chleb foto
2
Mąkę (typ 500) przesypać do miski. Dodać do niej zarodki pszenne i sól, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Domowy chleb foto
3
Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy, miód i oliwę.
Krok 3 - Domowy chleb foto
4
Wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Domowy chleb foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (średnica ok. 22 cm), odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Domowy chleb foto
6
Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą. Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez kolejne 30-35 minut.

Krok 6 - Domowy chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak