Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń z wanilią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
żółtko jajek 3
laska wanili
skrobia ziemniaczana 2
cukier 3

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń z wanilią

Laskę wanilii kroję na pół, wydrążam ziarenka. Szklankę mleka przelewam do rondla, dodaję laskę wanilii i doprowadzam do zagotowania. Drugą szklankę mleka przelewam do wysokiego naczynia dodaję ziarenka wanilii, żółtka, cukier, cukier z wanilią i skrobię ziemniaczaną następnie wszystkie składniki dokładnie mieszam. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko, redukuję temperaturę. Gotuję cały czas mieszając do momentu pyrkania budyniu. Masło dodaję na sam koniec, energicznie mieszam. Budyń przelewam do pucharków lub miseczek wcześniej opłukanych zimną wodą. Świeże owoce wykładam na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 26.10.2016 09:45
Domowy najlepszy. Też taki robię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak