Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń kokosowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Budyń na bazie mleczka kokosowego to smaczny, zdrowy i pożywny deser, który przygotujemy w kilka chwil. Możemy serwować go zarówno na ciepło, jak również w formie zimnego puddingu. Świetnie smakuje z dodatkiem wiórków kokosowych, białej czekolady lub świeżych owoców banana i mango.

Składniki:

SKŁADNIKI

mleczko kokosowe 400 gramów
mleko 100 mililitrów
erytrytol 2 łyżki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki

Porada

Skrobię ziemniaczaną możecie zastąpić także skrobią kukurydzianą lub przygotować deser z obu rodzajów skrobi w proporcji 50/50.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń kokosowy

Domowy budyń kokosowy to:

- zamiennik dla tradycyjnego, waniliowego budyniu
- prosty w przygotowaniu deser
- słodka przekąska między posiłkami 

KROK 1. Mleczko kokosowe przekładamy do rondelka, dodajemy erytrytol i zagotowujemy (mleczko mieszamy, aby uniknąć przypalenia).

KROK 2. Skrobię łączymy w mlekiem i dodajemy do gorącego mleczka koksowego. Całość energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia budyniu.

>> Polecam również lżejszą wersję słodzoną erytrytolem, który nie zawiera kalorii. Jego siła słodzenia jest mniejsza od zwykłego cukru (około 60 - 70% słodkości sacharozy), dlatego jeśli wybierzecie ten rodzaj cukru to zwiększcie proporcje do 3 łyżek.

Budyń kokosowy to świetny deser sam w sobie, ale również dodatek do różnorodnych deserów. Może być składnikiem kremów ciast np. tart, puddingów, ta także idealnie sprawdzi się do deseru z owocami, z którymi komponuje się idealnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak