Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszny domowy budyń bez konserwantów.

Składniki:

składniki:

mleko 2 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
miód 1 łyżka

Porada

Domowy budyń podajemy z owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń

1,5 szklanki mleka gotujemy z miodem i masłem. Pozostałe pół szklanki odlewamy i zostawiamy. Do odlanej połówki szklanki mleka wsypujemy mąkę oraz dodajemy żółtko. Całość mieszamy tak,żeby niepowstały grudki. Gdy większa część się zagotuje,powoli dolewamy miksturę,przygotowaną w połowie szklanki. Całość energicznie mieszamy. Po około minucie budyń jest gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak