Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy baleron

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kanapeczki z baleronem będą smakować jeszcze lepiej jeśli zamiast kupić go w sklepie, przyrządzisz go sam w domu.

Wystarczy tylko dobrej jakości karczek, sól peklowa i nici. Zobacz jak łatwo, w 48 godzin przygotować domowy baleron.

Składniki:

karczek 800 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 30 g
woda 200 ml
nici

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy baleron

  • Przepis na domowy baleron
  • Soczysty baleron domowym sposobem
  • Bardzo łatwy do przygotowania
  • Gotowy w około 48 godzin (im dłużej poleży w lodówce tym będzie smaczniejszy!)

Kroki postępowania

1

Karczek myjemy i dokładnie nacieramy solą.

Krok 1 - Domowy baleron foto
2

Następnie zwijamy go w rulon tworząc formę baleronu i zawijamy nicią - świetnie sprawdzi się także siatka do wyrobów.

Krok 2 - Domowy baleron foto
3

Baleron od góry jeszcze raz nacieramy solą i odstawiamy mięsko na minimum 48 godzin w miejsce nieprzekraczające 6 stopni (u nas stał w lodówce).

Po tym czasie wstawiamy go do naczynia żaroodpornego, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy.

Krok 3 - Domowy baleron foto
4

Baleron pieczemy około 60-75 minut w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku.

Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy w plastry - gotowe :)

Krok 4 - Domowy baleron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 08.01.2013 10:26
Baleronik wyszedł smaczny, Aniu właśnie robię szyneczkę z czosnkiem liściem laurowym :) wkrótce efekt naszych prawie 4dniowych zmagań
-Natka- 08.01.2013 10:07
smakowity. Nie ma jak swoje domowe wędliny. :)
gosia1988 08.01.2013 09:39
ale mi apetytu na taki baleron zrobiłaś :)
PIOTR11 08.01.2013 09:30
apetyczny
Anna169Hosz 08.01.2013 09:27
Często robię domowe balerony, zwykle nacieram jeszcze czosnkiem, papryka albo cebula lub różnymi ziołami ale taki też pewnie jest smaczny.
adelajda 08.01.2013 08:29
domowy najlepszy
ONY_za_kare 08.01.2013 07:55
no Konczi... pycha! a teraz go jeszcze do wędzarni! mniam! :)
Magula 08.01.2013 07:38
Nie ma to jak domowe wyroby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak