Domowe wędzone piersi.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    1 sztuka
  • woda

    1 szklanka
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz

  • majeranek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Długo się do tego zabierałam i nie wiedziałam czy to się w domu uda no i wyszło pysznie.Dodatkowo będziemy potrzebowali garnek do gotowania na parze,kawałek folii aluminiowej,skrawki dębiny,łyżeczka czarnej herbaty,kawałki skórki pomarańczy.Marynata czyli ciepła woda +sól+pieprz+majeranek studzimy i wkładamy mięsko na cały dzień, w garnku na dnie układamy folię aluminiową na to skrawki drewna ,herbatę i skórki z pomarańczy stawiamy na to wkładkę do gotowania na parzę i wkładamy mięsko musi być suche bo zamiast się uwędzić to się ugotuję i przykrywamy pokrywką ,otwieramy okno nie dymi się mocno tylko delikatnie ,ale ma specyficzny zapach wędzenia i na nie za dużym ogniu gotujemy ok 25 minut po tym czasie ,wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na ok 30 minut

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 18.01.2014 19:47
super pomysł zabieram do księgi
dodi 14.01.2014 14:33
ale pięknie wyglada
Janina 13.01.2014 19:41
Super mięsko;)
patryska76 13.01.2014 19:30
Moje smaki! ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat