Domowe tradycyjne pączki

Domowe tradycyjne pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • drożdże

    45 g
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • mleko

    1 sztuka
  • margaryna

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • rum

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • dżem z czarnej porzeczki

    do smaku
  • cukier puder

    do smaku
  • tłuszcz

    1,5-2 litry
  • ziemniak surowy obrany

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Domowe tradycyjne pączki

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe tradycyjne pączki foto
Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną oraz pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie.
Krok 2 - Domowe tradycyjne pączki foto
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę.
Krok 3 - Domowe tradycyjne pączki foto
następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Krok 4 - Domowe tradycyjne pączki foto
Na połowę krążków nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki a następnie przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze.
Krok 5 - Domowe tradycyjne pączki foto
Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


Z przepisu wyszło mi 25 pączków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

anemon 09.02.2015 20:43
W przepisie napisałaś, że: "Mąkę przesypujemy do miski", mam pytanie: z jakiego powodu ciasto przekładasz do garnka?
czekoladka_m 25.10.2013 19:16
Juz coraz bliżej do Tłustego Czwartku:):)
olkaaa 07.08.2013 07:50
pięknie wyglądają
Natalia/tubisiek 25.05.2013 12:10
wyglądają bardzo apetycznie :)
RenataZ-et 21.09.2012 14:44
bardzo takie lubię!
cooleczka 17.02.2012 17:52
wyglądają kusząco :)
agnieszka137 17.02.2012 10:22
super, wyglądają puszyście:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat