Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe sezamki z bakaliami.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziarna sezamu 20 dag
miód prawdziwy 1 łyżka
cukier pół szklanki ( 125 ml )
rodzynki 2 łyżki
żurawina suszona 2 łyżki
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe sezamki z bakaliami.

Zrobienie domowych sezamków jest bardzo łatwe, potrzebujemy dosłownie 10 minut i oczekiwanie aż zastygną. Ja swoje sezamki urozmaiciłam pysznymi bakaliami. Żurawina nadaje im lekkiej kwaskowatości. Dodam, że są dużo lepsze od kupnych. Polecam domowe sezamki.

Wykonanie:

1. Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.

2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.

3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.

4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.

5. Podajemy i smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.06.2017 05:34
Dziękuję:)
Ada-Gaba 10.02.2017 13:51
świetny przepis
Babeczka35 09.02.2017 17:40
Dziękuję i zapewniam, że są pyszne:)
gusia1000 09.02.2017 17:37
Dobre sezamki.
Aleksandra/Olcia 09.02.2017 17:32
to musi być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak