Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pulpeciki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpeciki

udko z kurczaka 1 szt
wołowina z kością 30 dag
bułka 1 szt
jajko 1 szt
cebula 1 szt
przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 3-4 szczypty
margaryna do smażenia

Sos

cebula 1 szt
przecier pomidorowy 200 gram
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ketchup pikantny 3 łyżeczki
kwaśna śmietana 1-2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżeczka
cukier 3 łyżeczki
przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pulpeciki

1. Mięsko ugotować, ostudzić.
2. Bułkę namoczyć w wodzie.
3. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na tłuszczu.
4. Mięso zmielić, dodać przyprawy, jajko i przyrumienioną cebulę, wymieszać.
5. Z masy formować niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
6. Wykonać sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu, doprawić pieprzem i jarzynką. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ketchup. Dodać cukier, oregano.
7. W garnuszku rozmieszać mąkę w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i szczyptę soli, wymieszać, zahartować sosem i wlać do całości sosu. Zagotować.
8. Pulpeciki usmażyć. Usmażone wrzucić do sosu.
7.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 12:13
dzięki, domowe pulpeciki najlepsze, wiadomo co jest w środku :)
mysza75 10.01.2015 12:43
Jakie to dobre palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak