Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pierogi z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 1 kg
woda letnia
olej 2 łyżki

Farsz

kapusta kiszona 1,5kg
grzyby suszone
olej
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
cebula biała 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat kuchenny. W środku robimy dołek i wlewamy ciepłą wodę wraz z olejem.
Wyrabiamy ciasto na pierogi.
Następnie robimy ruloniki jak na kopytka i kroimy na kawałki, później rozwałkowujemy na cienkie placki.
Krok 1 - Domowe pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Grzyby gotujemy.
Kroimy na drobna kostkę.
Krok 2 - Domowe pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Kapustę kiszoną gotujemy, dodając przyprawy.
Po ugotowaniu odcedzamy ją i kroimy.
Krok 3 - Domowe pierogi z kapustą i grzybami foto
4
Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojona kapustę kiszoną oraz pokrojone grzybki.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Domowe pierogi z kapustą i grzybami foto
5
Do rozwałkowanych placków dajemy łyżkę farszu i sklejamy pierożki.
Do wody dodajemy troszkę oleju, na gotującą się wodę wkładamy pierogi.
Delikatnie mieszamy, chwile się pogotują i wykładamy na talerz.
Krok 5 - Domowe pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 03.03.2015 13:51
pyszne pierogi
Internetowa Kuchnia 23.02.2015 19:40
uwielbiam! moje ulunbione :)
Marta1986 23.02.2015 12:41
bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak