Domowe pieguski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    100 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    200 gramów
  • czekolada deserowa

    100 gramów
  • rodzynki

    100 gramów
  • orzechy włoskie

    100 gramów
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe pieguski foto

Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno, rodzynki jak są małe, to zostawiamy w całości, a jak duże, to możemy przekroić na pół. Czekoladę drobno siekamy. Masło roztapiamy na małym ogniu i jak nieco przestygnie, to mieszamy z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i całość bardzo dokładnie miksujemy na puszystą masę.

Krok 2 - Domowe pieguski foto

Dodajemy sodę i proszek do pieczenia wymieszany z mąką i miksujemy do połączenia składników (masa będzie gęsta, jeśli nie mamy miksera o dużej mocy, to lepiej wymieszać łyżką).

Krok 3 - Domowe pieguski foto

Na samym końcu dodajemy czekoladę, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy.

Krok 4 - Domowe pieguski foto

Za pomocą łyżki do lodów nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5 - Domowe pieguski foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut (do momentu aż brzegi ciastek zaczną się rumienić).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KatarzynaEwelina 4 tygodnie temu
Świetne! Najlepsze pieguski jakie robiłam. Kruche, lekkie. Osobiście zmniejszyłabym ilość cukru. 50g cukru daje wystarczającą dawkę słodyczy. Choć osobiście mogłabym go całkiem wyeliminować, ponieważ czekolada, rodzynki są same w sobie słodkie.
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Dzięki za opinię i sugestię, że można pominąć cukier :)
KatarzynaEwelina 4 tygodnie temu
Kształt też wyszedł mi dokładnie taki jak na zdjęciach (użyłam margaryny Kasi :D)
Kasia2408 03.03.2020 18:50
Nie polecam, ciastka wymierzone co do grama rozpłynęły się na blaszce.
dominika1617 23.02.2020 13:23
Po minutach robią się gorzkie więc 15 minut to max.
Doradca Smaku 25.02.2020 09:00
Dzięki za uwagę. Autorka sugeruje pieczenie w 170 stopniach, 15- 20 minut. Niektórzy pieką je nawet krócej 10-12 minut. Trzeba obserwować ciasto i wyjąć ciastka zaraz po zrumienieniu brzegów.
dominika1617 23.02.2020 13:16
Nie wiem jakim sposobem na zdjęciu są takie okrągłe a u mnie zupełnie się splaszczyły :(
Doradca Smaku 25.02.2020 09:03
Mogą być różne powody. Rozpłaszczone surowe ciasto (zamiast kuleczek), nierozgrzany piekarnik, niskiej jakości czekolada (zamiast miazgi kakaowej, ma tłuszcz).
Karolina Auguscik 19.11.2015 00:48
A nie powinny być czasem 2 ŁYŻECZKI ekstraktu z wanilii ? 2 łyżki to trochę za dużo...
Doradca Smaku 25.02.2020 08:57
Tak, 2 łyżeczki ekstraktu wanilii.
rjustysia 15.12.2012 14:57
fantastyczne te ciasteczka!
KOBRA 05.12.2012 21:57
są tak ładne, jak kupne
Andzia1977 05.12.2012 21:42
wspaniałe
sylwia / sytofala 26.10.2012 20:29
urocze słodkości :)
ilovebake 25.10.2012 09:10
domowe sa super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat