Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1000 g
drożdże 50 g
woda ciepła 1000 ml
sól 1 łyżeczka
cebula 1-2 szt
kminek Prymat 3/4 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem.

Kroki postępowania

1
Do miski skruszyć drożdże, zalać ok. 200 ml ciepłej wody i zostawić do rozpuszczenia się drożdży.
Krok 1 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
2
W tym czasie na oliwie usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Ostudzić.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
3
Do zaczynu dodać mąkę, sól, resztę wody, cebulę i kminek i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Wyrobić ciasto i odstawić na ok.30 min. Do wyrośnięcia.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
4
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do pieczenia.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
5
Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i przelewamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy kminkiem.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
6
Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 60-70 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 11.06.2014 14:11
smaczny i aromatyczny chlebek
Edith85 11.06.2014 08:55
wyglada pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak