Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1000 g
  • drożdże

    50 g
  • woda ciepła

    1000 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cebula

    1-2 szt
  • kminek Prymat

    3/4 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
Do miski skruszyć drożdże, zalać ok. 200 ml ciepłej wody i zostawić do rozpuszczenia się drożdży.
Krok 2 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
W tym czasie na oliwie usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Ostudzić.
Krok 3 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
Do zaczynu dodać mąkę, sól, resztę wody, cebulę i kminek i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Wyrobić ciasto i odstawić na ok.30 min. Do wyrośnięcia.
Krok 4 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do pieczenia.
Krok 5 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i przelewamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy kminkiem.
Krok 6 - Domowe pieczywo nr 17, czyli chleb cebulowy z kminkiem. foto
Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 60-70 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 11.06.2014 14:11
smaczny i aromatyczny chlebek
Edith85 11.06.2014 08:55
wyglada pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat