Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe paluszki z dorsza

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka do oprószenia 1 wg potrzeby
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
olej do smażenia 1 wg potrzeby
filet z dorsza 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 wg potrzeby

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe paluszki z dorsza

Kroki postępowania

1
Z filetu ściągnąć skórę. Pokroić dorsza w 2 cm paski ( 6 sztuk).
Posolić i posypać mielonym pieprzem z obu stron.
Krok 1 - Domowe paluszki z dorsza foto
2
Panierować w mące, jajku, bułce tartej i tak dwa razy.
Krok 2 - Domowe paluszki z dorsza foto
3
Rozgrzać w małym garnuszku olej .
Krok 3 - Domowe paluszki z dorsza foto
4
Na wrzący wrzucać paluszki i smażyć na głębokim tłuszczu na rumiano.
Krok 4 - Domowe paluszki z dorsza foto
5
Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.
Posolić paluszki jeszcze raz przed podaniem.
Podawać z frytkami lub ziemniakami i surówką.
Krok 5 - Domowe paluszki z dorsza foto
6
Lubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę filety bo nie pociąga mnie grzebanie w talerzu i wyławianie ości, ale jak trzeba to kupuję całe i filetuję lub robię w całości ( pstrągi), lub dzwonka ( halibut, szczupak, sandacz, karp).
Robię też paluszki rybne z całych kawałków filetów ( z mielonych robie kotlety rybne).
Krok 6 - Domowe paluszki z dorsza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 12.11.2013 21:24
Smacznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak