Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pączki z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 500 ml
mąka tortowa 1 kg
cukier 6 łyżek
sól szczypta
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 8 sztuk
margaryna do pieczenia 120 g
marmolada
smalec
olej
ziemniak 2 sztuki
drożdże świeże 100 g
spirytus 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pączki z marmoladą

Kroki postępowania

1
Mleko gotujemy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Przelewamy je następnie do miski i dodajemy pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki oraz cukru. Mieszamy całość i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 10 - 15 min do wyrośnięcia.
Krok 1 - Domowe pączki z marmoladą foto
2
Międzyczasie przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli oraz cukier waniliowy.
Krok 2 - Domowe pączki z marmoladą foto
3
Z 2 jajek i 8 żółtek wraz z 4 łyżkami cukru ucieramy na puszystą pianę.
Krok 3 - Domowe pączki z marmoladą foto
4
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Następnie dodajemy ubite jajka i mieszamy dokładnie rękoma ok 15 -20 min. Tak aby ciasto odstawało od rąk.
Krok 4 - Domowe pączki z marmoladą foto
5
Do wygniecionego ciasta dodajemy 4 łyżki spirytusu lub wódki oraz wcześniej przygotowane, roztopione i ostudzone masło. Całość mieszamy jeszcze ok 2-3 min. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h.
Krok 5 - Domowe pączki z marmoladą foto
6
Wyrośnięte ciasto formujemy na kulki i odkładamy je na stolnicy posypanej mąką. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce jeszcze na ok 30-45 min (aż do wyrośnięcia)
Krok 6 - Domowe pączki z marmoladą foto
7
Na woku roztapiamy smalec z olejem w proporcji 3:1. Dodajemy do rozgrzanego tłuszczu obrany, pokrojony na ćwiartki ziemniak, aby nie paliły się pączki(gdy ziemniak czarnieje trzeba go wymienić aby dalej ochładzał tłuszcz).
Krok 7 - Domowe pączki z marmoladą foto
8
Wkładamy wyrośnięte pączki i smażymy z obydwóch stron.Gotowe pączki obsypujemy cukrem pudrem i nabijamy marmoladą.
Krok 8 - Domowe pączki z marmoladą foto
9
Gotowe pączki do konsumowania.

Życzymy smacznego !!!!
Krok 9 - Domowe pączki z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 28.04.2013 17:58
bardzo lubię pączki
bietka 28.04.2013 13:46
pewnie pyszne :)
msmors 28.04.2013 12:07
bardzo smaczne
wiola333 28.04.2013 10:37
smakowicie, daję smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak