Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe napoleonki jak z najlepszej cukierni

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 1 kostka
Krem:
jajko 4
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
mleko 3 szklanki
cukier puder do posypania
kwaśna śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe napoleonki jak z najlepszej cukierni

Z margaryny, mąki i kwaśnej śmietany zagniatamy ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny do schłodzenia.

Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części(jedną z powrotem wkładamy do lodówki). Rozwałkowujemy ciasto na kształt blaszki o wymiarach 32 na 23 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy ciasto. Wstawiamy blaszkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i w temp.200 stopni pieczemy przez 30 minut, ciasto powinno się zarumienić. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.

Podczas pieczenia robimy krem. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i podgrzewamy na średnim ogniu. W misce miksujemy jajka, mąkę pszenną z ziemniaczaną, cukier i szklankę mleka, na gładką masę. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy zmiksowaną masę i gotujemy na małym ogniu, często mieszamy aż zgęstnieje.

Gorący krem wykładamy na upieczone ciasto i przykrywamy drugim upieczonym blatem. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy blaty ciasta lekko nasiąkną kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak