Przepis i sposób przygotowania na: Talerz przekąsek: domowe nachosy i paluchy z szynką
Talerz domowych przekąsek, idealny na sylwestrowe przyjęcike (i nie tylko!).
Zachwyć swoich gości własnoręcznie zrobionymi nachosami, paluchami z szynką oraz dodatkami: winogronami, papryką i serowym dipem.
Nachosy
Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra-dół temperatura 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Trzeba uważać, żeby nie spalić.
Paluchy
Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i długości szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blasze na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 20 minut.