Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Nachos:
-
mąka pszenna
50 mililitrów -
mąka ziemniaczana
50 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 szczypta -
Kurkuma mielona Prymat
1 szczypta -
olej rzepakowy
2 łyżki -
woda
60 mililitrów
Paluchy:
-
szynka szwarcwaldzka
100 gramów -
jajko
1 sztuka -
ciasto francuskie
0,5 opakowania
Pozostałe:
-
papryka czerwona
1 sztuka -
winogrona czerwone
20 dag
Sposób przygotowania
Nachos:
Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra-dół temperatura 190 stopni i piekę około 7-10 minut. Trzeba uważać, żeby nie spalić.
Paluchy:
Ciasto rozwałkowuję trochę, kroję na paski o szerokości 2 cm i długości szynki. Szynkę kroję na szerokość ciasta. Układam ją na cieście i skręcam jak sprężynki. Układam na blasze na papierze, smaruję jajkiem rozbełtanym. Wstawiam do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 20 minut.
Nachos, paluchy, kawałki papryki, winogrono podaje z dipem serowym. Przepis na dip serowy znajdziecie tutaj: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-dip-serowy-do-nachos-306807
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się