Domowe masło ziołowe z chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    500 ml , schłodzona
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • bazylia posiekana

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki , posiekana
  • koperek

    2 łyżki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki , posiekana z pestkami
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1.Zimną śmietanę przelać do wysokiej miski , dodać sól i pieprz. Miksować na wysokich obrotach do momentu aż zaczną tworzyć się grudki ( ok. 10 min). Zmniejszyć moc miksera , miksować aż powstanie gęste , oddzielone od wody masło. Masło odcedzić dokładnie na sitku lub w gazie z powstałej wody.
2.Ponownie przełożyć do miski dodać zioła oraz chili , zmiksować do połączenia się składników. Masło przechowywać w lodówce. ( masło szybko twardnieje pod wpływem niskiej temp. i odwrotnie.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 21.12.2015 21:38
Polecam spróbować , takie domowe niezastąpione :)
anka1988 21.12.2015 19:04
Super pomysł! Ciekawe masełko!
RenataZ-et 21.12.2015 18:47
super pomysł!
mirosława4 21.12.2015 16:11
bardzo dobre
Agnieszka-87-25 21.12.2015 14:57
masełko mniam
Futka 21.12.2015 13:56
Przepyszne masełko :)
Maridka19 21.12.2015 13:53
Musi być pyszne .
ilka01 21.12.2015 13:36
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat