domowe lody śmietankowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    330 gram
  • śmietana 18 proc

    2/3 szklanki
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • żółtka

    4 sztuki
  • cukier puder

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzewamy ze śmietaną 30% dodając cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Roztrzepane żółtka mieszamy w miseczce z odrobiną ciepłego mleka.. Tak zahartowane żółtka wlewamy do ciepłego mleka. Wstawiamy ponownie na ogień i gotujemy aż mieszanina zacznie lekko gęstnieć i osiągnie konsystencję rzadkiego kremu. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy śmietanę 18%. Tak przygotowaną masę przelewamy do urządzenia do lodów i dalej postępujemy według instrukcji urządzenia
Wiktoria29
Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia masę można przelać do pojemnika, który wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, od czasu do czasu dobrze jest przemieszać zamrażaną masę,aby rozbić kryształki lodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 23.02.2016 13:18
pyszne lody
Damiano 26.08.2015 20:37
najlepsze są takie lody
Bernadeta1 26.08.2015 18:55
domowe, bardzo smaczne
marcia7 26.08.2015 17:28
domowe są najlepsze
gosia1988 26.08.2015 17:26
muszą być pyszne
gusia1000 26.08.2015 17:07
Domowe najlepsze.
Janina 26.08.2015 17:03
Najlepsze domowe lody;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat