Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe z białek i śmietanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    400 ml
  • białko

    5 szt
  • cukier puder

    150 g
  • czekolada mleczna

    50 g
  • wiórki kokosowe

    50 g
  • jeżyny

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.

2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:31
Znakomite lody.
dagita 09.09.2015 16:46
Dziękuję a lody polecam :)
bietka 09.09.2015 12:26
o raju ależ pyszności :)
gosia1988 08.09.2015 20:35
na pewno smaczne
mirosława4 08.09.2015 19:41
ciekawe te lody szczególnie jeżynowe
Babeczka35 08.09.2015 17:59
Fajny przepis,szkoda,że już za zimno na lody.:)
olkaaa 08.09.2015 16:35
Brzmi ciekawie.
Adamorek 08.09.2015 16:33
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat