Domowe lody czekoladowe.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    250 ml
  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier

    100 gram
  • mleko

    200 ml
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku zagotować mleko z czekoladą oraz kakao. Zostawić do ostygnięcia. Następnie Żółtka utrzeć z cukrem. Do tego dodać ostygniętą masę czekoladową i wymieszać.
Powstałą masę podgrzać w rondelku na małym ogniu do zagęszczenia.
Zostawić do wystygnięcia.
Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do masy. Można dodać teraz startą czekoladę.Wszystko przelewamy do wcześniej schłodzonego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po 1h wyjmujemy lody i miksujemy. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze raz po następnej godzinie i zostawiamy lody na noc w zamrażarce.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat