Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe leczo

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kiełbasa 25 dag
boczek parzony 10 dag
ogórki konserwowe 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Porada

Jeżeli wydaje nam się, że leczo jest zbyt rzadkie, zawsze możemy zagęścić je odrobiną mąki pszennej - to zależy od indywidualnych upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe leczo

Wlewamy do garnka 3 szklanki wody dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie kroimy ogórki konserwowe w plastry (większe na pół) i wrzucamy do garnka. Gotujemy ok. 7 minut. Na patelni w niewielkiej ilości oleju podsmażamy boczek (pokrojony w kostkę) oraz kiełbaskę (w plastry lub na pół). Teraz dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Całość przekładamy do garnka i dalej gotujemy. Cukinię (małą) obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Teraz czas na papryki: kroimy je w cienkie paski i dodajemy do garnka. Ostatnim składnikiem jest obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy wszystkie przyprawy, zioła, sól oraz koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. Trzeba uważać, aby nie przegotować warzyw (powinny być lekko twarde). Istotą udanego leczo jest kolejność dodawania składników i nie przegotowanie ich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 09.10.2014 10:13
tez lubimy leczo
VioletoweKucharzenie 09.10.2014 09:31
smaczne danie, idealne do słoików (tak żeby na dłużej starczyło):-)
Jadwiga/Jaga85 08.10.2014 23:20
Pyszne i szybkie jedzonko!
Barbara13 08.10.2014 23:18
bardzo fajne danie
cukiereczek 08.10.2014 19:09
wspaniałe,pożywne
Renata22 08.10.2014 17:39
jakie kolorowe, jak jesień!
Pietruszka 08.10.2014 17:29
pyszne leczo
mirosława4 08.10.2014 15:44
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak