Domowe Kluski - Makaron

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe Kluski - Makaron  foto
Na stolnicę przesiej mąkę, w kopczyku zrób dołek. Wbij tam jajka i żółtko.
Krok 2 - Domowe Kluski - Makaron  foto
Z tych składników wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie zupełnie gładkie i aksamitne - najlepiej bez podsypywania mąką lub tylko minimalnie.
Krok 3 - Domowe Kluski - Makaron  foto
Wyrobione ciasto pokrój na porcje i rozwałkuj na okrągłe placki.
Odłóż je do podeschnięcia.
Krok 4 - Domowe Kluski - Makaron  foto
Podeschnięte placki pokrój na paski, a następnie na kluseczki.
Krok 5 - Domowe Kluski - Makaron  foto
Pokrojony makaron gotuj do miękkości w osolonym wrzątku.
Krok 6 - Domowe Kluski - Makaron  foto
Ugotowany makaron odcedź i przepłucz zimną wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 04.04.2017 13:47
niema to jak domowy makaron
Habibi 13.09.2016 08:42
uwielbiam domowy makaron :) kiedy robię od czasu do czasu, to suszę sobie część surowego ale zdarzyło mi się też zamrozić na później :)
pestka 13.09.2016 07:44
domowy - najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat