Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe jabłka na szarlotkę

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
wanilia do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
Goździki całe Prymat do smaku
jabłko kwaśne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe jabłka na szarlotkę

Jabłka umyć, obrać, przekroić na 4 i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce (w zależności czy chcemy mieć gładki mus czy czuć kawałki owoców). Rozdrobnione owoce przełożyć do garnka o grubym dnie, podlać kilkoma łyżkami i dusić do momentu aż owoce się rozpadną. Posłodzić do smaku, dodać przyprawy wg uznania, przełożyć gorące jabłka do wyparzonych słoików, wytrzeć brzegi, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Ustawić słoiki obok siebie i nakryć kocem. Zostawić do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 02.07.2013 09:11
bardzo fajne
marzencia2007 24.06.2013 11:34
super, muszę zapisać przepis-nigdy nie robiłam takich jabłek a by się przydały
Wojt@s
Wojt@s 19.06.2013 09:10
wygląda ok
Alex_M 10.06.2013 15:19
adelajda, moja córcia taki ryż z jabłuszkami lubi :)
adelajda 10.06.2013 06:47
można też dodac do ugotowanego ryżu
Bernadeta1 05.04.2013 01:20
robię takie, super
Katarzyna59 14.03.2013 18:14
Bardzo fajne jabłuszka:)
IwonaKa 22.02.2013 10:42
do szarlotki na zimę jak znalazł
Granita 15.02.2013 01:50
sprytne i mądre:)
mysza75 12.02.2013 19:10
masz rację latem to są najlepsze przetwory :-)
Alex_M 12.02.2013 11:44
trzeba się latem zabezpieczyć, żeby zimą było miło i przyjemnie :D haha
fotoviderek 12.02.2013 11:41
Jak zwykle Alex dobrze zabezpieczona :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak