Przepis i sposób przygotowania na: Domowe chipsy jabłkowe
Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy w bardzo cienkie plasterki wraz ze skórką i gniazdem nasiennym. Możecie także posłużyć się szatkownicą do warzyw. Jeśli zostaną w gniazdach pesteczki wystarczy uderzyć plasterkiem jabłka np. o deseczkę do krojenia.
Plasterki jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego, ciasno, bo podczas suszenia będą się kurczyć. Jeśli chcecie przed suszeniem posypcie jabłka cynamonem, mielonymi goździkami, kardamonem lub przyprawą do piernika czy szarlotki.
Suszymy na 3-4 poziomach piekarnika, o ile macie tyle blaszek, w nagrzanym piekarniku w temperaturze 60-70°C przez około 4 godziny, z włączonym termoobiegiem.
Jeżeli macie suszarkę do warzyw i owoców możecie jej użyć do suszenia.
Smacznego!