Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki pszenne

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 10 g
sól 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżeczka
jajko 1 szt
sezam lub mak
woda letnia 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki pszenne

Kroki postępowania

1
Cukier, wodę i drożdże przygotowujemy w naczyniu, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 min.
Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy oliwę i sól.
Dolewamy po trochu rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Domowe bułeczki pszenne foto
2
Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
Z ciasta wyrabiamy bułeczki, ja robiłem ok. 50 g każda.
Układamy na blachę, na papier do pieczenia i zostawiamy trochę miejsca między bułeczkami.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Krok 2 - Domowe bułeczki pszenne foto
3
Wykałaczką robimy zagłębienie przez środek bułki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem (ja nie miałem ani jednego ani drugiego, więc posypałem płatkami migdałowymi i harrisą).
Pieczemy w piekarniku ok 15-20 min.
Krok 3 - Domowe bułeczki pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 18.11.2013 14:20
Bardzo zgrabne bułeczki :)
kasienka23 04.11.2013 21:12
domowe najsmaczniejsze!
monika141 04.11.2013 17:08
domowe bułeczki są pyszne
Luka Li 04.11.2013 15:37
wspaniałe!
Ankha 04.11.2013 15:34
Super są takie bułeczki domowe zwłaszcza z kilkoma rodzajami posypki
Czarnula87 04.11.2013 15:12
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak