Domowe bułeczki pszenne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • drożdże

    10 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • sezam lub mak

  • woda letnia

    350 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Domowe bułeczki pszenne foto
Cukier, wodę i drożdże przygotowujemy w naczyniu, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 min.
Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy oliwę i sól.
Dolewamy po trochu rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Domowe bułeczki pszenne foto
Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
Z ciasta wyrabiamy bułeczki, ja robiłem ok. 50 g każda.
Układamy na blachę, na papier do pieczenia i zostawiamy trochę miejsca między bułeczkami.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Krok 3 - Domowe bułeczki pszenne foto
Wykałaczką robimy zagłębienie przez środek bułki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem (ja nie miałem ani jednego ani drugiego, więc posypałem płatkami migdałowymi i harrisą).
Pieczemy w piekarniku ok 15-20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edith85 18.11.2013 14:20
Bardzo zgrabne bułeczki :)
kasienka23 04.11.2013 21:12
domowe najsmaczniejsze!
monika141 04.11.2013 17:08
domowe bułeczki są pyszne
Luka Li 04.11.2013 15:37
wspaniałe!
Ankha 04.11.2013 15:34
Super są takie bułeczki domowe zwłaszcza z kilkoma rodzajami posypki
Czarnula87 04.11.2013 15:12
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat