Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki makowe
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać pozostałe mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni (mieszanka ma być tylko letnia). Do dużej miski wsypać połowę mąki, dodać rozpuszczone drożdże, jajko - wymieszać, dodać resztę mąki, rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na stolnicy, odważać po 80 g ciasta i formować kulki. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę naciąć na krzyż i zostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie makiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 225-250 stopni.
Smacznego :)