Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki makowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 35 g
margaryna 40 g
mleko 1,6 szklanki
sól 3 łyżeczki
jajko 1 szt.
mąka pszenna 5,4 szklanki
mak do obsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki makowe

Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać sól, wymieszać.
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać pozostałe mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni (mieszanka ma być tylko letnia). Do dużej miski wsypać połowę mąki, dodać rozpuszczone drożdże, jajko - wymieszać, dodać resztę mąki, rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na stolnicy, odważać po 80 g ciasta i formować kulki. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę naciąć na krzyż i zostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie makiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 225-250 stopni.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.06.2013 16:25
domowe najlepsze
Beatris 11.06.2013 13:30
Uwielbiam domowe pieczywo. Chyba muszę dzisiaj upiec jakieś bułeczki, bo nabrałam na nie apetytu.
Janina 11.06.2013 12:12
Pyszne takie bułeczki, aż czuję aromat i zapach
msmors 11.06.2013 12:05
robię podobne
Ola1984 11.06.2013 07:16
Ale pyszne bułeczki. Z konfiturą na śniadanie idealne.
iziona 11.06.2013 06:56
Cudne! takie bułeczki to jest coś wspaniałego :)
Lampencjo 11.06.2013 00:19
pięknie wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak