Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 30 dag
mąka pszenna 60 dag
drożdże 3 dag
śmietana 12% 100 ml
sól 2 łyżeczki
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Wodę wlać do większego naczynia i rozpuścić w niej drożdże, dodać cukier i wymieszać, odstawić na 5 minut. Maki wymieszać z solą i dodać do drożdży, następnie dodać śmietanę i bardzo dobrze wyrobić ciasto ( około 5 min) ja robiłam to robotem
Krok 1 - Domowe bułeczki foto
2
Wyrobione ciasto odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i uformować bułeczki, posmarować je po wierzchu jajkiem i odstawić na kolejne 30 min.
Krok 2 - Domowe bułeczki foto
3
Piekarnik nagrzać do 230 st i piec bułeczki około 15 minut.
Krok 3 - Domowe bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 10.01.2014 19:06
pyszne bo domowe
patryska76 10.01.2014 18:58
Pychotka ;-) !
Agata3 10.01.2014 18:27
domowe najlepsze;)
IwonaDD 10.01.2014 18:10
piękne wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak