Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże suche 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mleko 3/4 szklanki + do posmarowania
serek homogenizowany 2 czubate łyżeczki (naturalny)
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżki
sól szczypta
sezam lub inne dodatki na wierzch

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia.
Do miski wsypujemy mąkę, 2 łyżeczki drożdży, szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko oraz dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego. Powoli wlewamy ciepłe mleko połączone z masłem.
Całość wyrabiamy ręcznie, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno spokojnie odchodzić od rąk, jeśli tak nie jest podsypujemy bardzo delikatnie mąką (odrobina na dłoń) i dalej wyrabiamy.
Z ciasta formujemy kulę i odkładamy je do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką lub tak jak ja w misce z zamknięciem. Czas wyrastania jest zależny od warunków, ale trwa około 1 godzinę.
Krok 1 - Domowe bułeczki  foto
2
Wyrośnięte ciasto ubijamy z 2-3 razy pięścią, a następnie tworzymy z niego gruby rulon. Tniemy na kawałki. Można podzielić ciasto na równie części lub tak jak ja na mniejsze i większe (robię różne, gdyż każdy z domowników woli innej wielkości bułeczkę).
Krok 2 - Domowe bułeczki  foto
3
Z każdej części formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie spłaszczamy delikatnie na blacie (kształt bułeczki). Bułeczki można również ponacinać, aby późnie dodatki lepiej się trzymały.. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia przez 15-20 minut. Najlepiej położyć je od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 3 - Domowe bułeczki  foto
4
Po tym czasie smarujemy z wierzchu każdą bułeczkę delikatnie mlekiem i posypujemy sezamem, makiem lub ulubioną mieszanką.

Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek.
Krok 4 - Domowe bułeczki  foto
5
Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą.
Krok 5 - Domowe bułeczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 04.11.2016 19:50
bardzo smaczne
MagdalenaIC 24.08.2016 10:43
Dziękuję wszystkim :D
MagdalenaIC 24.08.2016 10:43
Dziękuję bardzo :)
Grazyna0211 24.08.2016 09:41
fajne bułeczki
Diana Rusiłowicz 24.08.2016 01:20
Ładniejsze niż ze sklepu. Super!
Renataj 23.08.2016 23:07
Apetyczne bułeczki - w sam raz na jutrzejsze śniadanko:)
dodi 23.08.2016 21:29
świetnie wyglądaja
kd045 23.08.2016 21:15
uwielbiam domowe ;]
MagdalenaIC 23.08.2016 20:38
Dziękuję wszystkim :)
norweska20 23.08.2016 20:35
smakowite bułeczki
2milutka 23.08.2016 20:29
Domowe zawsze najlpesze
Marta1986 23.08.2016 20:28
pysznosci mniam
IKrakowianka 23.08.2016 19:00
świetne domowe pieczywo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak