Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWE BATONIKI W 20 MINUT

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko w proszku 500 g
masło 200 g
cukier szklanka
woda 1/2 szklanki
ryż preparowany 90 g
kakao 2 łyżki

Porada

WYMIARY BLACHY: 36*24 CM. Można zmniejszyć ilość cukru, batoniki są mocno słodkie. ;)

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWE BATONIKI W 20 MINUT

Masło stapiam w garnku. Dodaję wodę i cukier, stapiam na małym ogniu często mieszając.
Kiedy wszystko się rozpuści, wyłączam gaz i małymi porcjami dodaję mleko w proszku, cały czas mieszam. Następnie dodaję kakao.
Na koniec wsypuję ryż, całość dokładnie łączę.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, wlewam przygotowaną masę i chłodzę w lodówce (u mnie cała noc).
Kiedy masa zastygnie kroję na mniejsze części.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 13.09.2017 07:11
Ja też! :) O wiele lepsze, niż ze sklepu. :)
Habibi 12.09.2017 09:32
Uwielbiam takie domowe słodkości :)
jejkuchnia 11.09.2017 13:22
Dziękuję serdecznie. :)
Bożena Matuszczyk 11.09.2017 08:52
Pyszne , apetyczne batoniki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak